Skip to content

Visie en Werkwijze

Pedagogische visie

Mijn opvoedstijl laat zich het best omschrijven als ‘Gentle Parenting’. Dit betekent bijvoorbeeld dat ik niet werk met straffen en belonen. Liever kijk ik welke behoefte er achter het gedrag zit. Wat zou er om kunnen gaan in het kind? Wat heeft hij hierin van mij nodig? Ik denk vanuit verbinding en respect voor het kind. Met liefdevolle begrenzing leer ik de kinderen wat ze wel en niet kunnen doen. Ik besef hoeveel deze jonge kinderen nog moeten leren, geduldig pas ik mijn verwachtingen hierop aan.

De dagen hebben een voorspelbaar ritme, verder werk in hierin zoveel mogelijk kindvolgend.

Voeding

Bij Gastouderopvang Rozenkind eten we biologisch, voedzaam en gezond. Ik vind het belangrijk om kinderen te betrekken in het bereiden van de maaltijden. Zo bakken we bijvoorbeeld regelmatig samen broodjes.

Ontwikkeling en spelen

Ik volg de kinderen in hun ontwikkeling en kijk waar ze behoefte aan hebben. In de woonkamer staat een open kast met speelgoed, voornamelijk van natuurlijke materialen en open ended speelgoed. Regelmatig wissel ik het speelgoed met ander speelgoed. Hierbij kijk ik naar het ontwikkelingsniveau en de interesses van de kinderen. Uiteraard wordt er voorgelezen en zingen we liedjes. Ook wordt er geknutseld. Ik geef de kinderen geen voorbereide werkjes, maar geef ze materialen waarmee ze hun gang mogen gaan. Zo geef ik ze de mogelijkheid om zelf hun creativiteit te gebruiken. We gaan dagelijks naar buiten. In de omheinde achtertuin zijn er fietsjes, loopauto’s, rekstokken e.d. Regelmatig gaan we naar het bos en verwonderen we ons over wat we daar zien. Een leuk en leerzaam uitje! Verder zijn er ook antroposofische invloeden te zien.

Contact met ouders

Dagelijks is er bij het brengen en ophalen een moment van overdracht waarin ruimte is om te bespreken hoe het met het kind gaat. Heeft hij een goede nacht gehad, hoe is zijn stemming? Wat heeft hij vandaag gedaan, wat was er leuk, en wat was er moeilijk? Verder houden we contact via Whatsapp. Dagelijks verstuur ik foto’s en eventueel een kleine update, na de lunch wanneer de meeste kinderen slapen. Voel je ook altijd vrij om mij een berichtje te sturen als je tussendoor even wil horen hoe het gaat.